Faslı düşünür Prof. Dr. Taha Abdurrahman İslam Düşünce Enstitüsü'nün (İDE) ev sahipliğinde İstanbul ve Ankara'da dinleyicilerle bir araya geldi. 23 Temmuz Salı günü İSAM'da, 24 Temmuz Çarşamba günü Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'nde konuşan Taha Abdurrahman özgün bir İslam felsefesinin inşası ve Müslümanca düşünmenin keyfiyeti konularını ele aldı. Konferanslara gösterilen yoğun ilgi herkesin dikkatini çekti. Ankara'daki konferansın ardından İDE tarafından Taha Abdurrahman'a "2024 İDE Büyük Mütefekkir Ödülü" takdim edildi.
Konferanslarda öne çıkan başlıklar:
"Müslüman filozof, başkalarının özgün bir çerçevede oluşturduğu felsefi problemleri kendine mal etmemelidir. O, kendi felsefi problemlerini bizatihi kendi oluşturmalıdır."
"Zamanın Müslüman filozofa olan ihtiyacı, Müslüman olmayan filozofa olan ihtiyacından daha az değildir. Hatta ondan çok daha fazladır. Çünkü İslam'ın gelişinin ana gayesi, sadece insanı alçalmaktan kurtarmakla sınırlı değildir; aynı zamanda ona en yüksek mertebede onur ve şeref kazandırmaktır."
"Müslüman filozof, insanın gerçekleştirdiği ilk tefekkürün evrensel bir tefekkür olduğunu bilir. Zira Mîsâk'ta 'rububiyyete dair' sorulan “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” ilâhi sorusu, istisnasız bütün Âdem oğullarına yöneltilmiştir. Bu nedenle her bir Âdem oğlu, henüz varlığın görünür yüzüne çıkmadan evvel, bu sorunun cevabını düşünmüştür. Diğer yandan, Kur'an hitabı tüm insanlığa yöneltildiği gibi İslam’ın çağrısı da bütün dünyayadır."
"Bütüncül düşünme anlamındaki “tefekkür”e göre düşünen kişi, düşünmenin yapısal şemasını ve değerler şemasını koruyarak düşünce ve eylem arasındaki aslî bağlantıyı dikkate alırken, sığ düşünceyi ifade eden “tefkîr”e göre düşünen kişi, bu bağlantıyı dikkate almaz hem tümel hem tikel yönden düşünmenin yapısal şemasını ve değerler şemasını koruyamaz."
"Tefekkür seviyesinde düşünen kişinin, emanet şuurundan kaynaklanan ilişkiyi koruması, düşünmenin değerler şemasına ait mahiyetinin korunmasını sağlar. Bu durum, düşünmenin değerler şemasının eylem boyutu ile birleşmesi anlamına gelir. "
Konferansların tam metinlerine ulaşmak için tıklayınız:
"Özgün Bir İslam Felsefesini Nasıl Kurarız?" Türkçe Metin – Arapça Metin
"Müslümanca Düşünmek Nasıl Olur?: Tefkir ve Tefekkür" Türkçe Metin – Arapça Metin