Prof. Dr. Ejder Okumuş: Medine İslam toplumu, vasat ümmetin bir modeli olarak özgür ve özne toplumdur

  • PaylaÅŸ:
  • Tarih: 02 Mart 2025     Y: Prof. Dr. Ejder OkumuÅŸ    Yazdır
img
Prof. Dr. Ejder Okumuş: Medine İslam toplumu, vasat ümmetin bir modeli olarak özgür ve özne toplumdur

İslam düÅŸünce geleneÄŸi nasıl bir toplum tasavvuru ve modelleri ortaya koymuÅŸtur? Ä°slamcılar, Medine toplumunu günümüz ÅŸartlarında modelleyebilmiÅŸler midir? modernleÅŸme, dinin toplumsal etkisini nasıl ÅŸekillendirmiÅŸtir? İslam DüÅŸüncesi sitesi olarak daha bir çok soruyu, "İslamcılığın Toplum Tasavvuru" dosyasında Prof. Dr. Ejder OkumuÅŸ'a sorduk. 

1. Toplum nedir? İslam düÅŸünce geleneÄŸi nasıl bir toplum tasavvuru ve modelleri ortaya koymuÅŸtur? Bu baÄŸlamda İslam toplumlarını diÄŸer toplumlardan ayırt eden temel özellikler nelerdir?

İnsan öncelikle toplumsal bir varlıktır. BaÅŸka bir ifadeyle toplumda yaÅŸama, toplum olarak yaÅŸama, insan için bir zorunluluktur. Toplumsal hayat, insan olmanın bir gereÄŸidir. Buna baÄŸlı olarak toplum, fertlerin bir araya gelerek meydana getirdikleri bir sosyal iliÅŸkiler ağıdır. Toplum gerçekliÄŸi, fertlerle toplum arasındaki diyalektik iliÅŸkilerle mütemadiyen kurulur ve yaÅŸanır. İnsan toplumu düÅŸünen, akleden bir varlık olarak oluÅŸturur. Toplum insanın düÅŸünme ve akletmesi ölçüsünde nitelikli olarak gerçekliÄŸe eriÅŸir. İnsan ve toplumu bu ÅŸekilde düÅŸündüÄŸümüzde İslam dininin toplum tasavvurunda düÅŸünme ve akletmenin ve buna baÄŸlı olarak iman, ahlak, bilgi ve bilime dayalı bir toplumsal sistemin söz konusu olduÄŸu söylenebilir. Bu baÄŸlamda baÅŸta Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Medine toplumu örneÄŸi olmak üzere tarihteki örneklerinde İslam toplumlarında mezkur özelliklerin bulunduÄŸundan bahsedilebilir. Nitekim tarihi ve güncel yaklaşımlarda Müslümanların inÅŸa ettiÄŸi toplum ve medeniyetlerin ayırt edici özelliÄŸinin iman, güzel ahlak, düÅŸünme, bilgi ve bilim olduÄŸu vurgulanır. Bu özelliÄŸine baÄŸlı olarak İslam toplumu iman, güzel ahlak, düÅŸünme, bilgi ve bilimle mücehhez vasat, yani özne ve adil toplumdur.

2. Kendinden sonraki tüm İslam ÅŸehirlerine örnek olan Medine toplumunun temel özellikleri nelerdir? Bu örnekliÄŸin diÄŸer toplumları etkileme gücü hakkında düÅŸünceleriniz nelerdir? İslamcılar, Medine toplumunu günümüz ÅŸartlarında modelleyebilmiÅŸler midir?

Medine İslam toplumu, vasat ümmetin bir modeli olarak özgür ve özne toplumdur ve İslam medeniyetinin hareket noktasıdır. Birlik, bütünleÅŸme ve dayanışmanın geçerli olduÄŸu bu toplumda Medine Vesikası taahhüdü altında farklı inanç, düÅŸünce, etnisite, kültür ve din mensupları özgürce hayatlarını sürdürmüÅŸlerdir. Bu örnek toplumdur ki İslam mucizesi denilecek ÅŸekilde çok kısa sürede İslam’ın geniÅŸ coÄŸrafyalara, kültür ve medeniyetlere eriÅŸmesinde etkili olmuÅŸtur. İslamcıların Medine toplumunu bugüne modelleme çalışmaları teorik olarak veya doktriner anlamda olmuÅŸtur. Fakat bugün için pratikte bu toplum modelini hayata geçirme imkan ve fırsatları yoktur. Yine de farklı toplumsal hayat ÅŸartlarında Müslümanlar, bütün dünyada farklı inanç ve din mensuplarına karşı barışçıl bir iliÅŸki ortaya koyma konusunda örnek denilebileceki durumdadırlar.

3. Birey, toplum ve din iliÅŸkilerinde köklü deÄŸiÅŸimler meydana getiren modernleÅŸme, dinin toplumsal etkisini nasıl ÅŸekillendirmiÅŸtir? Bu baÄŸlamda moderniteyle beraber İslam toplumları harici/batılı (Marksizim, Liberalizm, Muhafazakarlık gibi.) unsurlardan ne kadar etkilenmiÅŸlerdir. İslam toplumları ya da İslamcılar bu sürece karşılık nasıl bir aksiyon ortaya koymuÅŸlardır?

ModernleÅŸme bireyselleÅŸme ve bireycilik ile sekülerleÅŸme ve aşırı tüketimcilik eksenli toplumsal yaÅŸamlara ciddi anlamda yol vermiÅŸtir. İslam toplumları da bundan belli ölçülerde etkilenmiÅŸlerdir. Modernitenin ilk dönemleri denilebilecek zamanlarda İslamcı entelektüel ve alimlerden bir kısmı sosyalizm, muhafazakarlık, Marxizm, liberalizm gibi ideoloji veya akımlardan etkilenmiÅŸ ve nitekim bunlardan İslam sosyalizmi gibi kitaplar da yazanlar da olmuÅŸtur. Artık bugün bu tür etkilenimlerin çok zayıfladığını söylemek mümkündür.

4. İslam bir toplum/cemaat dinidir. İslamcılar/İslami hareketler, toplumsallaÅŸma hususunda bir baÅŸarı ortaya koyabildiler mi?  Bu baÄŸlamda İslamcıların toplum tecrübesini nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

Bazı lokalitelerde böyle bir baÅŸarıdan söz edilebilir. Ancak bu baÅŸarının genelleÅŸtiÄŸini göremiyoruz. Müslümanlar paramparça. Öncelikle kendi aralarında birliÄŸi, kardeÅŸliÄŸi tesis etmeliler. Vasat veya Özne toplum, birlik toplumudur. İslamcıların yerim olarak ortaya koydukları İslami topluluk ve toplum modellerini İslami tarihi tecrübe birikimiyle harmanlayarak baÅŸarılı ve anlamlı yapı ve hareketler üretilebilir.

5. Postmodernitenin ürettiÄŸi akışkan zeminde kimliksiz bir sürece savrulan toplumsal yapı ve onun temel direÄŸi olan aileye karşı oluÅŸturulan LGBT-İ tarzı saldırılar karşısında İslami Hareketlerin çözüm önerileri neler olmalıdır?

Zayıf kalınıyor. Özne toplumu inÅŸa etmedikçe zor. Güçlü ve saÄŸlam aile, özne toplumun en ayırt edici yönlerinden biridir. Özne toplum aile bilinciyle kurulur. SaÄŸlam aile yapısı olan toplumda aileyi sarsıcı ideoloji ve davranışlar barınamaz.

6. DijitalleÅŸmenin yükseliÅŸte olduÄŸu, sanal dünyanın toplumsal gerçekliÄŸe meydan okuduÄŸu, insan sonrası tartışmalarının gelecek senaryolarında önemli bir yer tuttuÄŸu günümüzde vahye ve fıtrata uygun bir toplumsal modelin cazibe haline gelmesinin yolları ve imkanları nelerdir?

Güçlü irade sahibi, birlik ve dayanışma halinde, emr bi’l-maruf ve nehy ani’l-münker, yani iyiliÄŸi yayma ve kötülüÄŸü men etme görevini yürüten, olanlara ÅŸahitlik eden, hayırlı ve Özne birey ve toplum olmak.

Yorum Yapın